Manifest: PER UNS PRESSUPOSTS MÉS JUSTS I IGUALITARIS


Avui, dimarts, 18 de desembre, al Parlament de les Illes Balears, ha començat el debat dels pressuposts de la CAIB per al 2013. Uns pressuposts que, tal i com se’ns han presentat, signifiquen un nou retrocés en els drets socials, democràtics, culturals i mediambientals. El Consell de la Societat Civil de Mallorca considera que uns altres pressuposts, més justs i igualitaris, són possibles. Denunciam que els comptes de la Comunitat Autònoma per al 2013:

  1. Són insolidaris i ideològics, perquè suposen un atac als més febles i tenen com a objectiu el desmantellament de l’Estat del Benestar.

  2. Presenten una baixada important en les partides d’Educació, Sanitat, Benestar Social, Formació, Cooperació, Cultura i Medi Ambient, baixada que comportarà l’acomiadament de més treballadors públics i la degradació dels serveis que presten, amb el que això suposa en uns moments en què molta gent necessita, més que mai, l’ajuda de les institucions públiques.

  3. Apunten cap la privatització d’alguns serveis, especialment en l’àmbit sanitari.

  4. Estan pensats per afavorir els bancs davant les persones, ja que destinen més d’un 20% dels recursos a pagar els deutes amb les entitats financeres.

  5. No presenten cap mesura dirigida a promoure el creixement ni al manteniment de les infraestructures públiques, que es continuaran degradant.

  6. Són una demostració de la submissió del Govern Bauzá davant Madrid. Cal recordar que el Govern de Rajoy deu a les Balears 1.000 milions d’euros des de l’any 2010, doblers que el Govern d’aquí no reclama i que alleugeririen les retallades. Això, en una comunitat autònoma amb uns serveis públics tradicionalment mal finançats i amb un dèficit fiscal de prop del 14% del PIB.

  7. El Govern Bauzá, a més, no ha fet cap esforç per aconseguir un millor tractament dels pressuposts de l’Estat cap a Balears. Les nostres illes tornen a quedar en el vagó de coa de tot l’Estat en inversió pública.

  8. Signifiquen una nova reducció de les aportacions destinades als serveis socials i culturals que presten Consells insulars i ajuntaments, fet que durà a més acomiadaments de treballadors i a la desatenció de la població més vulnerable.

  9. Són fiscalment regressius, ja que creen uns nous imposts que seran pagats per tots els ciutadans independentment del seu nivell de riquesa. A més, la recaptació prevista és irreal i obligarà al Govern a improvisar noves retallades al llarg de 2013.

  10. Per últim, representen un nou atac a la societat civil organitzada, ja que eliminen les ajudes destinades a les entitats que presten serveis socials o culturals a la població. El Govern Bauzá demostra amb la seva actitud prepotent la seva voluntat d’enfonsar el moviment ciutadà, que li molesta perquè és una veu crítica davant aquestes polítiques injustes i perquè promou la participació democràtica.

Per tot això, demanam la retirada d’aquests pressuposts regressius i l’obertura per part del Govern Bauzá d’un procés de diàleg amb totes les forces polítiques i amb les organitzacions que conformen la societat civil.

Perquè entre tots podem establir un full de ruta per sortir d’aquest procés d’empobriment progressiu. Un full de ruta basat en la reclamació davant Madrid dels recursos econòmics que ens pertoquen i en l’augment d’impostos als qui més tenen. Un augment que ha de garantir tant el manteniment dels serveis públics més bàsics com la posada en marxa de plans d’estímul que impulsin el creixement. Perquè uns pressuposts més justs i igualitaris són possibles i necessaris.

Posted on 18 Desembre 2012, in Notícies. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: