COAPA BALEARS DENÚNCIA LA TARDANÇA DE LES BEQUES DE MENJADOR


COAPA BALEARS DENÚNCIA QUE LA CONVOCATÒRIA DE BEQUES DE MENJADOR ARRIBA TARD PER A LES FAMÍLIES AMB DIFICULTATS ECONÒMIQUES

Des de COAPA Balears, Confederació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de les Illes Balears, que agrupa a més de 250 APIMA a través de les FAPA de cada illa, criticam el retard en la convocatòria de les beques de menjador per al Curs 2011-12. La convocatòria arriba quan ja ha acabat el curs per a la qual es “preveu” i en conseqüència és massa tard per ajudar a totes les famílies que tenen dificultats econòmiques i que no poden pagar el menjador escolar dels seus fills i filles, a pesar de necessitar aquest servei per a la conciliació de la seva vida familiar.

El principal motiu que exclou a les famílies més necessitades de les ajudes és que per accedir a aquestes beques s’exigeix la participació almanco al 70% dels dies de menjador escolar durant el curs. Moltes famílies que per les seves dificultats econòmiques no pogueren avançar aquests pagaments i no tenien la seguretat que es dugués a terme la convocatòria de les beques de menjador no varen fer ús del servei i per això, ara, no podran accedir a aquestes beques a pesar que estan molt necessitades. En conclusió, veim com les famílies principals destinatàries d’aquestes ajudes queden excloses per la demora de la Conselleria en la convocatòria.

Per altra part, tampoc no es té en compte que molts alumnes ja no cursen estudis al centre educatiu on anaven el curs passat, bé per mobilitat, bé perquè eren alumnes de sisè que han passat als centres de secundària. Aquesta serà una dificultat afegida per tramitar les sol·licituds i accedir a les beques.

Sens dubte, la mancança d’aquestes beques de menjador és una de les causes de la baixa participació de l’alumnat als menjadors escolars els dos darrers anys i aquest fet ha posat en dificultat els menjadors escolars dels centres amb molt alumnat amb una difícil situació socioeconòmica. Alguns d’ells ja desapareguts o en greu perill de desaparició. Com bé diu la convocatòria: “el servei escolar de menjador és (o hauria de ser) una prioritat” als centres educatius de les Illes Balears.

Crida l’atenció que a la convocatòria es comprometin a abonar les beques de menjador del Curs 2011-12 abans de dia 31 de desembre del 2012 quan de fet, els centres educatius i les famílies encara no han cobrat les beques de menjador del curs 2010-11 i que ascendeixen al voltant d’un milió d’euros.

Per afegir dificultats a les famílies que han de sol·licitar aquestes beques, la convocatòria només dona un termini de 10 dies per presentar la documentació als centres educatius. Amb l’agreujant que un dels certificats que es demana és el Certificat d’ingressos dels pares o tutors legals que emet l’Agència Tributària Estatal i que, segons la seva Informació Telefònica, trameten per correu ordinari en un termini de 10 dies. Per tant, moltes famílies poden rebre aquest certificat quan s’hagi exhaurit el termini de presentació de les instàncies.

Per aquest motiu, ens atrevim a pronosticar que les sol·licituds de beques de menjador no cobriran el total de la quantia, no perquè les famílies no les necessitin, si no perquè les famílies que les necessiten no podran complir els requisits per accedir-hi.

Per això reclamam la convocatòria immediata de les Beques de Menjador pel curs 2012-13 per evitar repetir aquesta situació i pal·liar les dificultats econòmiques que cada cop més famílies de les Illes Balears pateixen donada la situació econòmica de les nostres illes i la incapacitat dels nostres governants de resoldre-la.

No obstant això, encoratjam a totes les famílies necessitades d’aquestes beques a sol·licitar-les, fins i tot, en el cas que no es compleixin tots els requisits, especialment el d’assistència al 70% de dies de menjador, per posar en valor la necessitat d’aquestes ajudes i que es convoquin en temps i forma per cobrir una necessitat essencial per a moltes famílies de les Illes Balears. El termini per a presentar les sol·licituds expira el proper dia 20 de novembre.

Palma, 12 de novembre 2012.

Anuncis

Posted on 12 Novembre 2012, in Notícies. Bookmark the permalink. 3 comentaris.

  1. Es injusto que los colegios concertados no tengan derecho a beca de comedor. Que pasa con este otro colectivo: familias monoparentales que no recibimos ningún tipo de pensión por parte de la ex pareja ¿.? Porque no tenemos derecho a solicitarla?

  2. Mi hijo el curso 2010-2011, en el centro de estudios CEIP SA POBLA, solicito la beca de comedor siendo esta aprobada y hasta el dia de hoy no la ha cobrado,por lo que en el curso2011-2012, no pudo asistir por falta de recursos economicos,puesto que se hizo un gran esfuerzo pagando el 70%de asistencia y no hemos cobrado nada,esto es un timo. Gracias

  3. Repecte de les beques per alumnes de centres concertats, la normativa diu que la poden demanar els que han estat derivats des d’escolarització. De totes maneres, sempre hem defensat que no hi ha d’haver distincions entre alumnes de la concertada i de la pública per participar de les beques. El criteri ha de ser de necessitat i de renda.
    Però també s’han d’eliminar els entrebancs econòmics que posen alguns centres concertats

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s