Pot començar el curs amb normalitat en aquestes condicions?


Les retallades duites a terme pel Govern de les Illes Balears en educació han deixat el Sistema Educatiu en una situació de precarietat tal que fa inviable l’atenció adequada de l’alumnat i redueix enormement les possibilitats d’èxit educatiu de gran part dels alumnes de les Illes Balears. En el moment en que el President Bauzà va parlar de les “autopistes de l’educació” potser hauria d’haver aclarit que el que pretenia era “asfaltar” els nostres centres eductius i impedir qualsevol possibilitat de germinació i desenvolupament de les capacitats dels nostres fills i filles.

A ningú se li escapa que el Sistema Educatiu de les Illes Balears no era perfecte i tenia molt de marge de millora, i des de la COAPA hem reclamat aquestes millores als successius responsables d’Educació a les Illes independentment del seu color polític. Però el que s’està fent des d’aquest Govern, lluny de millorar l’eficiència del sistema educatiu i afavorir les possibilitats d’èxit escolar de l’alumnat, és retallar pura i durament tot el retallable sense cap consideració de qualitat, d’eficiència, de necessitat o de rendibilitat educativa i social.

A les retallades patides el curs passat: eliminació de programes de reforç educatiu; eliminació, reducció o impagament de les ajudes a les famílies (llibres de text, menjadors escolars, activitats extraescolars, formació de famílies, escoles matineres, etc…); precarietat dels serveis complementaris; reducció de les dotacions econòmiques als centres educatius; reducció d’alguns mestres de suport; no substitució de les baixes de menys de 15 dies; etc…, s’hi afegeixen les del proper curs.

El proper curs ens trobarem amb un increment de les ràtios als nostres centres que poden arribar fins als 30 alumnes per aula a Educació Infantil i Primària, de 36 alumnes a Educació Secundària i de fins a 42 alumnes a Batxillerat. Aquest increment, juntament amb la reducció de docents d’atenció a la diversitat i equips d’orientació per atendre als alumnes amb necessitats educatives especials, xifrada en un 30% dels efectius del curs passat, afecten a l’atenció individualitzada que defensam per a l’alumnat. La diversitat d’alumnat a les nostres aules conseqüència d’una societat balear molt més diversa tant cultural com socialment i la necessària inclusió de l’alumnat amb necessitats educatives especials dins l’aula i no en centres d’educació especial per afavorir la seva integració social fan imprescindible una atenció més individualitzada possible només amb ràtios més reduïdes.

Si afegim les retallades en formació dels docents, la manca de suport a les activitats de formació de les famílies, l’increment d’hores lectives del professorat amb el que suposa d’increment de càrrega de feina i del número d’alumnes a atendre per cada docent, la situació en que es troben algunes instal·lacions educatives, i moltes altres retallades que seria llarg de detallar, se’ns planteja un panorama educatiu molt preocupant per a les expectatives de futur dels nostres fills i filles.

Tot i ser conscients que l’educació necessita millorar, també en som que amb aquestes retallades perdrem els avanços dels darrers 20 anys. Per això, un grup de mares i pares d’alguns centres educatius s’han plantejat si les condicions en que els seus fills i filles es trobaran als centres educatius són acceptables. Des de l’AMIPA de l’IES Sineu i posteriorment des de d’altres, com l’IES Sureda i Blanes, s’ha posat en marxa una campanya que es titula AIXÍ EL MEU FILL NO COMENÇA amb l’objectiu de denunciar i protestar per aquesta situació. Potser la resta de mares i pares ens hem de fer la mateixa pregunta: PODEN COMENÇAR ELS NOSTRES FILLS EL CURS EN AQUESTES CONDICIONS? De la resposta que en donem m’hem d’extreure conclusions i, per tant, conseqüències en defensa de l’Educació dels nostres fills i filles. Del seu futur. El que perdem en l’Educació aquest curs i els propers, no ho recuperem mai.

Jaume Ribas – President de COAPA Balears

Article publicat a Diario de Mallorca de dia 30 d’agost de 2012: http://www.diariodemallorca.es/opinion/2012/08/30/pot-comencar-curs-amb-normalitat-aquestes-condicions/790346.html

Anuncis

Posted on 2 Setembre 2012, in Notícies. Bookmark the permalink. 1 comentari.

 1. Educar, se puede comparar con:
  El vehículo necesita gasolina de un precio medio, yo le he colocado de otro tipo, porque el precio es más bajo.
  El vehículo tiene 5 plazas, pero con la crisis, nos ajustamos un poco y pueden ser 7 plazas.
  Los semáforos, etc. Hacen que el vehículo consuma más gasolina, circulo a una velocidad media baja, pero no uso el freno, eso también es otros gasto.
  El vehículo tiene fundida una luz y un intermitente, circulo por el día, no puedo reparar nada, ya vendrán tiempos mejores.
  ¡Qué disparate!, ¿Verdad?, en el caso de la educación es más grave, el vehículo es mi hijo, la preparación para el futuro oferta pocas esperanzas.
  Cuidamos el coche, yo cuido a mis hijas, Així el meu fill no comença.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s