Avaluació vs revàlides


El passat mes de juliol el ministre Wert va presentar a les diferents organitzacions de la comunitat educativa i al Consell de Ministres les seves Propostes per l’Avantprojecte de Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa. Entre d’altres propostes, es parla d’establir avaluacions externes de final d’etapa a Primària, Secundària i Batxillerat a modo de revàlides que impedirien als alumnes que les suspenguessen a promocionar.

La resposta des de la comunitat educativa no se va fer esperar. Des de la majoria d’organitzacions es consideren aquestes revàlides un retrocés en l’educació que no farà altre cosa que fomentar la repetició de curs que la immensa majoria d’estudis consideren ineficaç. La mateixa OCDE, responsable de PISA, en un informe sobre Equitat i Qualitat de l’Educació conclou que la repetició de curs no millora els resultats educatius i impedeix aconseguir una escola inclusiva i de qualitat.

Aquest no és el tipus d’avaluació que des de molts sectors de la comunitat educativa reclamam per a la millora de l’Educació. L’avaluació ha de servir per a la millora del sistema educatiu i per establir les mesures de compensació per que els alumnes que tenen més dificultats assoleixin els mínims necessaris per anar avançant. No es pot fer el reduccionisme d’avaluar només a l’alumnat. S’ha d’avaluar també al personal docent en les seves estratègies pedagògiques. S’ha d’avaluar als centres educatius en la seva organització i els serveis complementaris que ofereixen. S’ha d’avaluar a l’Administració Educativa (i de moment, tant la central com l’autonòmica estan ben suspeses) en la seva inversió i planificació educatives. S’ha d’avaluar també a les famílies en la seva implicació i formació. I s’ha d’avaluar a la societat pels models i exemples que dona a l’alumnat.

I l’objectiu de tota aquesta avaluació ha de ser la millora del sistema, la recuperació de l’alumnat amb més dificultats, l’èxit educatiu (tant d’èxit és formar excel·lents fusters com eminents metges), la inclusió i la cohesió social i la transformació del model social i econòmic a un model més sostenible social, econòmica i mediambientalment. Tot això no ho aconseguirem amb revalides si no amb inversió, planificació, treball i propostes consensuades lluny de prejudicis ideològics.

Jaume Ribas (President de COAPA Balears)

Article publicat a El Periscopi http://www.elperiscopi.com/?contenido_servicio_tabla=detalle_noticia&contenido_id_noticia=602

Anuncis

Posted on 22 Agost 2012, in Notícies. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s