Rellotges, horaris i jornadesL’inici de curs representa per pares, mares i infants tornar a donar corda als rellotges. I mentres donam corda, ens venen al cap velles qüestions i noves inquietuds. No passen massa temps a l’escola els fills? com ho faré per dur-los a l’escola si jo començo una hora més prest a la feina? per què els hem de fer llevar una hora més prest per dur-los a matinera quan podrien dormir un poc més i anar a l’escola més frescos i descansats?com ho faré per recollir-los de l’escola si jo surt una hora més tard de la feina? què faré amb ells s’horabaixa quan jo hagi de tornar a la feina?
El tema de les jornades torna a la taula de debat. Que si jornada partida, que si jornada contínua, que massa hores lectives, que massa poques, que els nins es cansen, que els nins necessiten ser estimulats…. un rosari de qüestions que entren en l’eterna discusió sobre quin tipus de jornada és la millor. I millor per a qui?
En realitat el tema de la jornada posa en joc molts d’altres temes que no són gens menors. Els horaris escolars, les ratios, les metodologies d’ensenyament, la gestió del temps de l’infant, la gestió del temps de les famílies, els horaris laborals, l’oferta d’oci extraescolar, els sous de les famílies, etc. Gairebé podriem dir que ho posa en joc tot.
Tot i que els sindicats de professionals de l’ensenyament i altres partidaris de la jornada contínua sovint donen arguments “pedagògics” o educatius per justificar-la (millora la rendibilitat dels infants a partir de certa hora, permet major coordinació entre els docents, afavoreix el temps compartit amb la família…) el cert és que al rerafons hi ha poc més que un tema de drets laborals dels professorat. Els arguments “pedagògics” no han estat consensuat per part dels experts (veure per exemple, el treball del professor Fernandez Enguita sobre la jornada escolar), ni tan sols les famílies tenen una idea clara sobre el tema, ja que està molt en relació a les seves pròpies jornades laborals, a la seva capacitat d’estar amb els seus fills, a la seva capacitat econòmica de dur els nins a activitats extraescolars….
El que és ben cert, és que la jornada contínua té aspectes negatius que, si bé no tendrien per què ser-ho, la posada en pràctica d’aquest model s’acaba pervertint. L’experiència d’algunes escoles de les Illes Balears és bastant evident. Si s’aconsegueix aprovar la jornada contínua en Consell Escolar (i aqui podriem discutir el tema de la paritat i la capacitat de les famílies de decidir res en els Consells Escolars) s’acaba convertint en una trampa que repercuteix poc a poc en una major càrrega de gestió per les APIMA (d’on ve la fantàstica idea de les extraescolars si no és d’aqui?) i en una major despesa per part de les famílies.
També és cert que la jornada no ho és tot. Alguns experts reclamen la necessitat d’un canvi de metodologia que permeti treballar més amb projectes i flexibilitzar els horaris lectius, una major racionalitat en la distribució dels horaris de les diferents matèries i un replantejament dels “deures” i de l’oci extraescolar dels infants. A això, s’hi hauria de sumar la necessitat de polítiques de conciliació que tenguin present que, passat el periode de maternitat i alletament, has de seguir tenint cura dels teus fills, procurar passar temps amb ells, comunicar-te amb els seus professors i fer un seguiment de la seva educació i si pots, a més passar-t’ho bé amb ells. Però això, ja requereix un nou plantejament de societat que haurem d’anar construint poquet a poquet.

Anuncis

Posted on 3 Setembre 2010, in Debat. Bookmark the permalink. 2 comentaris.

  1. I bé … amb l’augment de l’atur, hi haurà conseqüentment menys problemes per a conciliar la vida laboral i familiar, no? Trist, però cert 😦

  2. Maria Antònia

    O no. N’hi haurà que precisament per la crisis hauran de fer hores extres o estar pluriempleats!!! De totes maneres, el problema és de fons i general, no individual. Avui surt una notícia al Última Hora en què en Fernando Martín reclama la tornada a la jornada partida.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s