Reutilització de llibres: estalvi en temps de crisiLa implantació dels programes de reutilització de llibres de text va a bon ritme a les Illes Balears. Segons les dades de la Conselleria, durant el curs 2010-2011 el 73,7% dels centres públics i concertats de primària ja s’hi han adherit. Això suposa que aprop de 20.000 alumnes s’en beneficien d’aquest programa.
L’estalvi per a les famílies és més que significatiu. La Consellleria calcula que l’adhesió suposa un estalvi del 63,3% del cost mitjà d’adquisició d’aquest material per 6è de primària, cosa que no va gens malament per a les famílies que veuran enguany com les ajudes per llibres que fins ara havien arribat d’altres administracions (Ajuntament de Palma, beques del Ministeri, per exemple) desapareixen del mapa. Els 50,64€ de mitjana que es calcula que ha estat l’aportació de les famílies (i els 50€ que pagaran a Menorca i els 30 € que pagaran a Eivissa) serà l’enveja dels que hauran de pagar els més de 200€ que costa adquirir els llibres de text nous de trinca a les llibreries.

Els beneficis del programa, són de sobra coneguts, experimentats i alabats per la comunitat educativa dels centres que l’han implantat. Però així i tot, encara queden aprop d’un 30% de centres que encara no s’hi adherit. Les complicacions de gestió durant els primers anys d’implantació no són un tema menor quan els equips directius estan sobresaturats de feina burocràtica que han de fer generalment sense l’ajut de personal de suport o administratiu. Tampoc ajuda gaire els rumors que corren sobre el que pareix que ha de ser imminent implantació del programa Xarxipèlag 2.0, amb el qual no queda clar -al menys per a les famílies- com es gestionarà, quin paper hi tendran els llibres i altres materials, quines formes de finançament, etc.
De qualsevol manera, el reciclatge de llibres i material, ja sigui a través dels programes de la Conselleria, ja sigui a través de programes més “casolans” com és la compra de llibres usats (com es fa a alguns centres de secundària) és una pràctica que encara falta fomentar i potenciar. El suport de les administracions és bàsic però és la voluntat d’equips directius i famílies la que en darrer terme, pot impulsar una pràctica educativa, ecològica i econòmica.

Anuncis

Posted on 9 Juliol 2010, in Debat, Notícies. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s