Up, la universitat de pares i mares onlineAmb la tirada dels globitos de colors de la película Up, sota el mateix nom s’hi troba també la universitat de pares i mares online
Ja s’ha dit moltes vegades que els infants no venen amb un llibre d’instruccions davall el braç, i com que ningú neix ensenyat, sovint els pares i les mares anam fent. Com hem après dels nostres pares, com hem llegit, aplicant idees que hem recollit en converses amb altres pares i mares, dels experts, de les escoles de pares…Avui dia, de cada vegada es parla més de la importància d’un bon projecte educatiu en la família, de la responsabilitat dels pares, de la necessitat de dedicar-hi temps i reflexió. Això de “fer com sempre s’ha fet” no acaba de funcionar a la societat d’avui, en la què els agents de socialització són múltiples, més complexos i difícils de controlar. I allò de que “ja l’educaran a l’escola” tampoc funciona, perquè avui dia sabem que és precisament l’educació que reb l’infant en la família és molt important en l’èxit o el fracàs escolar dels seus fills i en la seva formació com a persona.
Per això, sempre ajuda saber que pots acudir a algú per aprendre un poc més. La universitat de pares up-online, que surt d’una iniciativa de José Antonio Marina, té com a objectiu informar, assessorar els pares i les mares en el desenvolupament de les seves responsabilitats educatives, donar-los a conèixer els recursos de què disposen i crear així una “comunitat de pares i mares” interessats en millorar l’educació familiar.
El format dels cursos està pensat expressament per les situacions en que ens trobam els pares i mares avui en dia: manca de temps per a desplaçar-se i assistir a classe. Per això són online i pesonalitzats. Cada alumne es matricula en una aula en funció de l’edad del seu fill de referència, se li assigna un tutor i un itinerari compost per mòduls teòrics i activitats pràctiques. El més important és l’intercanvi que es pot establir amb els alumnes-pares/mares. Són precisament aquests espais de convivència, d’intercanvi d’experiències, de debat … el que millor funciona en l’àmbit de la formació de pares i mares. El projecte de l’IEPI (institut per a l’educació de la primera infància) dels espais familiars, el projecte de Competencia familiar que du a terme la UIB i el projecte de dinamització que impulsa l’ICE juntament amb COAPA s’orienten també en la creació d’espais de trobada on els pares i les mares poden reflexionar, compartir i aprendre sobre les experiències pròpies i dels altres.
Aquesta Universitat, ha creat també l’Alianza de escuelas de padres y madres, amb l’objectiu de crear i arribar a consolidar una xarxa d’escoles de famílies. La direcció en la que es dirigeix ja comença a ser un clàssic en el moviment de pares i mares d’alumnes: intentar un major acostament entre l’escola i la família, conscients de que, com a tasca compartida que és, és cabdal per aconseguir una bona educació pels nostres infants i ciutadans. Amb la idea de compartir i extendre les experiències i iniciatives que -al cap i a la fí- és el que contrueix xarxa, la pag web de la Universitat publica una revista: Universo UP. En el núm de maig hi trobam la presència dels pediatres, com a element que també forma -hauria de formar- part de la Comunitat Educativa, com a professionals que treballen amb infants i que poden oferir a les famílies i escoles pautes no sols per tractar patologies sinó pautes per a inculcar hàbits importants en el desenvolupament dels infants (pensem en hàbits d’higiène, alimentació, esport, medicaments, postures…). La relevància del paper dels pediàtres en l’àmbit educatiu tampoc és nou. La Xarxa de debat educatiu amb i per a les famílies, és una iniciativa que ja fa anys que funciona a Catalunya, dinamitzat per la professora Ma. Jesús Comellas, i es basa precisament en això: la implicació de tots els col.lectius socials que poden i de fet intervenen en els processos educatius dels infants: famílies, escola, barri, metges, bibliotecaris, artistes…
Amb tot, es fa més palès que també pares i mares hem d’entrar dins el carro del que pareix esser un dels trets bàsics de la societat del coneixement en què vivim: La formació, el treball en xarxa, però sobre tot, la participació i la implicació en l’educació.

Anuncis

Posted on 8 Juny 2010, in Recursos. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s