Informe del sistema educatiu de les Illes Balears. Full informatiu del Consell Escolar de les Illes Balears


Fa uns dies es va fer públic l’informe del sistema educatiu de les Illes Balears del curs 2007-2008, del CEIB. No voldria fer una relació maliciosa entre l’estat del nostre sistema educatiu i l’increïble retard amb què ha sortit l’informe. Tanmateix, si les dades fossen del curs 2009-2010 no sé si els canvis serien molts.
Més o menys, la realitat actual la coneixem tots -alguns superficialment, altres amb més profunditat- gràcies als mitjans de comunicació i a la nostra experiència quotidiana com a membres de la comunitat educativa que som. Però és interessant destacar el seguit de recomanacions -quina llàstima que sols siguin recomanacions- i llistat de mesures urgents per a la millora del sistema:

la necessitat d’augmentar el finançament, que encara no arriba ni al 3,5% del PIB (quan les recomanacions internacionals assenyalen un 6% com al necessari), la necessitat d’una política efectiva per fer front el problema de l’abandonament d’estudis abans d’hora que permeti “reinserir” tot un sector de joves envers un nivell formatiu que permeti (sobre) viure i contribuir a construir la societat del coneixement. La necessitat d’elaborar un pla estratègic per a la millora del rendiment escolar, acompanyat d’una reducció de les ratios (al menys al mateix nivell que la mitjana estatal, són altres mesures proposades. La millora i l’actualització de les infrastructures i l’elaboració del Mapa escolar són assenyalades com a urgents. No deixa de ser irònic que ja ho fossen d’urgents l’any 2007. Imaginau com deuen ser ara! I així podriem seguir amb mesures que any rera any es proposen com a necessàries, urgents i indispensables i que també any rera any, continuen essent insuficients (no cal oblidar que en aquest curs s’ha fet un importantíssim esforç en infrastructura, per exemple) o pitjor encara, que no arriben a materialitzar-se (vegi’s el tema del Mapa escolar o el pla d’infrastructures).
Entre dades, necessitats i recomanacions passen desapercebuts alguns dels elements importants del sistema educatiu. On són les famílies? Trobam la recomanació de “establir mesures des de l’Administració perquè els pares, mares i tutors puguin estar més temps amb els seus fills”. Les anomenades mesures de conciliació de la vida laboral i familiar que sempre queda bé posar però que ningú acaba mai d’especificar qui, com, què i quant.
Trobam també la necessitat de que les administracions estableixin mesures orientades a la formació i participació de pares i mares en el procés educatiu dels fills, impulsant la creació d’escoles de pares i mares, potenciant l’associacionisme de pares i mares, lleis de conciliació, mesures de participació activa dins el procés educatiu (Consells Escolars, comissions…) com a elements per valorar la tasca docent.
Però aquestes mesures no són responsabilitat únicament de l’Administració. Si bé aquesta les hauria d’afavorir (cosa que ja fa però que s’hauria de reclamar encara més, en aspectes com simplicitat burocràtica en les subvencions, actuacions de dinamització, finançament i ajut a la coordinació…) és cert que també es precisa que els pares i les mares hi posem un poc més de la nostra part. Les dades del 2007-08 sobre la participació de les famílies a les APIMA és “baixa” en els cicles d’infantil i primària i “testimonial” a secundària (3,4%), i les proporcions segur que no pugen gaire més en el curs 09-10. La possibilitat de formació, dinamització i suport financer existeix. Millorable i insuficient, però existeix. I tal vegada es milloraria molt més la situació si més pares i mares mos implicassem, volguessen aprendre i tenguessim més interés en participar de les decisions que afecten l’educació dels nostres fills a nivell col.lectiu. La crisi, lluny de ser una excusa, pot ser també una eina per intentar canviar les dinàmiques i formes de funcionament i crear-ne de noves més participatives, en les que la comunitat educativa actui com una vertadera comunitat.

Anuncis

Posted on 14 Mai 2010, in Debat, Recursos. Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s