Música a les escoles.


Actualment la majoria o moltes escoles públiques posen en marxa projectes pedagògics des dels quals es centra l’ensenyament a totes o algunes àrees. Són projectes molt interessants i sobre tot, projectes des dels quals es pot organitzar una metodologia que permet treballar les competències bàsiques d’una forma més global.
Un exemple és el projecte d’ensenyament musical del CEIP Son Serra a Sa Vileta de Palma, que ofereix l’ensenyament del grau elemental de música al mateix centre i que permet, amb això, que els infants que vulguin accedir al Conservatori no haguin d’anar a escoles privades per preparar-se per les proves.
El que més crida l’atenció és que aquest projecte es dugui a terme únicament a una escola de les Illes Balears. Ja fa 4 anys que el projecte està en marxa i no pareix haver “contagiat” altres centres per posar en marxa una experiència similar.
Si l’educació musical és tan important pel desenvolupament dels infants, tal i com psicòlegs, educadors, pedagogs…no es cansen de dir, com és que ningú més s’hi apunta? A molts de municipis de les illes no tenen gaires problemes a l’hora de fomentar que els infants tenguin accés a una educació musical gràcies a les escoles municipals de música, que creen la cantera de les bandes municipals. Però a Palma, és més problemàtic. Però a més, no sols es tracta de que els infants puguin accedir a una escola de música o no, es tracta de que la música hauria de ser una assignatura prioritària a les escoles. Quantes hores de música (per no parlar de plàstica, que també pateix la mateixa marginació) tenen els vostres fills? una, dues com a molt. Són suficients per oferir-los una bona formació musical que els proporcioni una cultura, un oide, unes habilitats que li permetin, de més grans, saber gaudir i fins i tot ser capaços de crear música? És clar que no a tothom li agrada la música, i tampoc es tractaria de fer-los passar un suplici ampliant les hores de música, però si que es podria fer com a oferta extraescolar al mateix centre, que facilitaria una selecció d’aquells a qui els interessa i aquells a qui no. El problema seria, qui s’encarrega de les extraescolars? A una escola pública i de qualitat, hauria de ser l’escola. A les nostres… ja se sap.Música a l'escola

Anuncis

Posted on 24 Abril 2010, in Debat. Bookmark the permalink. 1 comentari.

 1. Estic TOTALMENT d’acord amb el contingut d’aquest post.

  És ben cert que la música i la plàstica són les grans marginades en el programa educatiu dels nostres fills, sabent la importància que tenen en el desenvolupament de la persona i la necessitat de posar una mica d’art a la nostra vida (i més ara amb tanta crisi).

  Alguna explicació deu haver-hi al fet que no hagi més escoles (així i tot crec que hi ha algunes concertades que també ho fan) oferint aquest servei. Imagin que suposa més feina, i més doblers?
  He mirat la web d’aquesta escola i no he aclarit gaire que vol dir això tenir “uns ensenyaments elementals de música integrats amb els de primària”. Vull dir:

  – Aquest ensenyaments se fan en horari lectiu o/i forma part d’activitats extraescolars?
  – Els nins inscrits (he deduït que cal una inscripció) han de pagar una quota extra? Fins i tot si és en horari lectiu?

  En qualsevol cas, la idea és molt bona i seria fantàstic que hi hagués més centres que s’hi apuntassin, ni que sigui com activitats extraescolars. Als pobles funcionen prou bé les escoles municipals de música, però el fet de tenir el servei dins el mateix centre suposa una gran qualitat de vida pels pares, que de poc ençà ens hem convertit en taxistes acompanyant els infants amunt i avall (amb nirvis inclosos perquè arribes tard).
  I posats a somiar (que és gratis:-)) per explotar més la idea, podrien oferir classes de música pels pares. Jo m’hi apuntaria! 🙂

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s